«

»

פבר 09

מה ההבדל בין עוסק מורשה לחברה?

החוק בישראל מחייב רישום ברשויות המס לפני התחלת פעילות עסקית כלשהי. יש שלוש צורות להתאגדות עסקית המוכרות בחוק – עוסק פטור, עוסק מורשה וחברה בע"מ. בכתבה זו נעסוק בהבדלים המרכזיים בין חברה לעוסק מורשה, וכאשר בוחרים את צורת ההתאגדות העסקית חשוב להתייחס להבדלים בין שתי צורות הרישום.

הגדרה כללית של עוסק מורשה וחברה בע"מ

עוסק מורשה הוא עצמאי החייב בדיווח חודשי או דו חודשי, ועליו לגבות מע"מ בכל עסקה ולהעביר את הסכום לרשות המיסים. יש עצמאים שמחזור העסקאות השנתי שלהם נמוך מ-102,292 (נכון לשנת 2022) שאינם רשאים לבחור בצורת רישום של עוסק זעיר, לדוגמה מהנדסים, עורכי דין, רופאים ואדריכלים. העוסק המורשה חייב להגיש דיווחים בזמן לרשויות המס, הוא יכול להעסיק עובדים ואין לו מגבלה על מחזור העסקאות השנתי.

חברה בע"מ היא צורת התאגדות המספקת הגנה מיטבית לבעלי העסק והמניות מאחר ויש הפרדה משפטית מלאה בין החברה המוגדרת כישות עסקית לבין בעליה. היתרון בהקמת חברה בע"מ הוא ההפרדה המשפטית מהבעלים, ואין אפשרות לתבוע חבות אישית של בעלי החברה למעט במקרים מסוימים כמו עבירה על החוק. עם זאת, תהליך פתיחת החברה מורכב, יקר וממושך יותר מאחר ויש לבצע רישום אצל רשם החברות ולשלם אגרה שנתית, אך יש לא מעט יתרונות לצורת התאגדות זו, לכן מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון כדי לקבל החלטה נכונה.

מה ההבדלים המהותיים ביותר בין חברה בע"מ לעוסק מורשה?

כאמור, יש מספר הבדלים מהותיים בין שתי צורות הרישום וההתאגדות העסקית. כאשר מתכננים להקים עסק יש להחליט מראש איזה צורת התאגדות נכונה עבור העצמאי, ומלבד גובה ההכנסות יש להתייחס לשיקולים נוספים כמו סוג ומטרת הפעילות העסקית, מאחר ויש ענפים בעל סיכון כלכלי ו/או משפטי גבוה, ובמצב זה עדיף להקים חברה מאחר והיא ישות משפטית נפרדת לבעליה.

בנוסף, ישנם הבדלים מהותיים נוספים בין שתי צורות הרישום, למשל תדמית של העסק, אופי הלקוחות, רמות סיכון, עלויות הקמה ואגרות שנתיות, והבדל משמעותי נוסף הוא חבות המס. לחברה בע"מ יש לא מעט יתרונות כאשר מתייחסים לשיקולי מס, וניתן לשלם פחות מיסים בהשוואה לעוסק המורשה שהמס המוטל עליו נע בטווח שבין 10% – 50%, לעומת מס החברות העומד כיום על 23% בלבד.

לחברה יש תדמית של עסק גדול ואמין בהשוואה לתדמית של עסק קטן המאפיין את העוסקים המורשים. כמו כן, העצמאי נדרש להפריש לעצמו את ההפרשות הסוציאליות מרווחיו לעומת החברה שדואגת להפרשות סוציאליות לבעל העסק כשכיר באמצעות הפקת תלוש שכר עבורו.

ישנם הבדלים מהותיים מבחינת חובת הדיווח לרשויות המס וצורת ההתנהלות מול מע"מ ומס הכנסה. לעוסק המורשה יש פחות חובות בהשוואה לחברה, עליו להקפיד על הנהלת חשבונות חד צידית לעומת הנהלת חשבונות מורכבת וכפולה החלה על חברה, ובנוסף יש מיסוי על העוסק המורשה על כל רווחיו, גם אם הוא לא משך רווחים, לעומת מיסוי בעל חברה החל רק על תלוש השכר שהופק עבורו ומיסוי על משיכת דיבידנד.

ייעוץ עסקי

חברה בע"מ חייבת לבצע רישום אצל רשם החברות ולשלם אגרה שנתית, לעוסק פטור או מורשה אין צורך בתהליך זה, לכן הם חוסכים את האגרה השנתית שעומדת על כ-1,500 ₪ בשנה.

הבדלים בעת פתיחת חברה או עוסק מורשה

אנשים רבים שואלים איך פותחים עוסק מורשה וכיצד פותחים חברה בע"מ, ואכן יש הבדלים מהותיים בין שני תהליכי הרישום. כדי לפתוח חברה חייבים לפנות לעורך דין כדי להכין, לאמת חתימות ולהחתים את הבעלים על מסמכי ההקמה, לרבות תקנון לחברה ותצהירי בעלי מניות ודירקטורים, ומומלץ להקים את החברה בעזרת רואה חשבון מוסמך ובאופן מקוון. בתהליך הקמת חברה יש לבצע רישום אצל רשם החברות ורק אז ניתן לבצע רישום ברשויות המס, לכן הליך הקמת עוסק מורשה קל וזול יותר, וניתן לבצעו לבד, אך מומלץ להיעזר ברואה חשבון מנוסה.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>