עצמאי שההכנסה השנתית שלו אינה עולה על מאה אלף שקל רשאי להיות עוסק פטור. הוא לא גובה מס ערך מוסף מן הלקוחות שלו ועל כן אינו חייב בהגשת דוחות חודשיים כמו עצמאי שהוא עוסק מורשה. פתיחת עוסק פטור היא תהליך פשוט ומבוצעת בקלות. מה גם שאין צורך להעסיק מנהל חשבונות שיפטור את העסק מהגשת דוחות, כי מראש, העסק פטור מהם. עוסק פטור היא ההגדרה המתאימה למי שמתנהל כעצמאי אבל ההכנסות שלו אינן מאד גבוהות.
מדובר על הכנסות שאינן עולות על כמאה אלף שקל, שזה אומר קצת מעל 8,000 לחודש. מכובד אבל צנוע, מכובד אבל פטור מתשלומי מס לרשויות. עסק שפתח תיק פטור אינו חולק עם המדינה את הרווחים שלו. ברם, הוא גם אינו חולק אתה את ההוצאות שלו ואם יצא שההוצאות שלו עבור קיום העסק עלו על הרווחים, אז אין לו אלא לנשוך את הלשון ולהמשיך להתאמץ.
פתיחת עוסק פטור – איך עושים את זה?
קודם כל מגיעים אל המשרדים של רשות המסים. השירות שם דווקא מעולה והם דואגים שזה יהיה כך. בשנים קודמות הם קיבלו אגב, תוספת בושה במשכורתם, מה שבהחלט עודד אותם להיות אדיבים אל הבאים בשעריהם. מכל מקום, יש לגשת אל רשויות המס ולבקש לפתוח תיק עוסק פטור. מדובר במילוי טופס, הפקיד מקליד אותו אל המחשב ובחדר שבקצה המסדרון מופק אישור. לעתים יש להמתין יום או יומיים להפקה הזו אבל יוצא אישור על פתיחת עוסק פטור ואישור על ניהול ספרים. את זה האחרון אפשר להגיש ללקוחות יחד עם הקבלה על התשלום ששילמו והם מצרפים את האישור אל הדוחות שלהם.
לקוח של עסק פטור לא משלם לו מס ערך מוסף ולכן אינו רשאי להתקזז עם רשויות המס על ההוצאה שהוציא. מצד שני, בדרך כלל מדובר על הוצאה נמוכה. מנגד, העוסק הפטור שפתח את התיק אינו גובה מס ערך מוסף ואינו משלם עליו למס הכנסה. פתיחת עוסק פטור היא הדרך של המדינה לעודד עסקים קטנטנים והלקוחות יכולים להשתמש בהוצאה הזו לצורך ניכויים אחרים מן המס.