אמנם לקראת חתונה שממשמשת ובאה אף חתן ואף כלה לא רוצים לחשוב על תסריט שבו הם נפרדים, אולם הסטטיסטיקה מחייבת זאת: במציאות של המאה ה-21 ישנו סיכוי בלתי מבוטל לגירושין, גם כשהאהבה עזה במיוחד, וחשוב לקחת זאת בחשבון. בפרט רצוי לקחת בחשבון את הנושא הכלכלי, שבמקרי גירושין רבים מהווה מקור לקונפליקטים וסכסוכים, ומקשה על בני הזוג לצאת לדרך חדשה בלי משקעים ומבלי לבזבז זמן יקר על מאבקים מורכבים.
הבסיס להיפרדות כלכלית חלקה שאינה מקפחת את זכויות שני הצדדים הוא הסכם ממון. חשוב מאוד לגבש הסכמי ממון בעזרת עורכי דין שזהו תחום מומחיותם.
מדוע הסכמי ממון תורמים ליציבות הזוגיות?
ההתנגדות העיקרית לגיבוש הסכם ממון נובעת מהחשש שמא חוזה כתוב פוגם ברומנטיקה והופך את הנישואין לסוג של עסקה. במציאות דווקא ההפך הוא הנכון: הסכמי ממון מנטרלים את המתחים הכלכליים, מניחים מראש על השולחן את כל הקלפים ומבטיחים שקיפות מוחלטת, וכתוצאה מכך הפן הפיננסי מושם בצד ולא מאיים יותר על הזוגיות ועל היציבות שלה.
עוד כדאי לציין בהקשר זה כי החוק העדכני קובע כי בני זוג שמחליטים להיפרד יחלקו את כל הרכוש שצברו במהלך החיים המשותפים שווה בשווה. במרבית המקרים זוהי החלוקה ההוגנת, אולם ישנם גם מצבים ספציפיים שמחייבים התייחסות ספציפית בדמות הסכם ממון שגובש בעזרת עו"ד מומחה לכך.
הסכם טרום נישואין והסכם לאחר החתונה
חשוב לדעת כי ניתן לחתום על הסכמי ממון גם לאחר החתונה. למעשה, ניתן ליצור הסכם שכזה בכל נקודת זמן, וכמובן שאם הוא נוסח ואושר כחוק, הכתוב בו מחייב את שני הצדדים ומבטל כל התחייבות קודמת שלקחו על עצמם. יחד עם זאת ישנו הבדל פורמלי בין הסכמי טרום נישואין לבין הסכמים שנחתמו כשבני הזוג כבר נשואים: במקרה הראשון ניתן לאשר את ההסכם אצל נוטריון או רשם נישואין, ואילו במקרה השני נדרש אישור של מוסד משפטי רלוונטי (בית משפט לענייני משפחה/ בית דין רבני).
בכל מקרה, על-מנת שההסכם אכן יהיה אפקטיבי וימנע חיכוכים בין בני הזוג וכן יקל על הפרידה אם חלילה תתרחש כזו, חשוב להתייעץ עם עורך דין בעל ניסיון רב.